Sloebertocht (2022)

Zwalmparel
Sportlaan
1
Zwalm 9630
Belgium

07:00 - 15:00 (andere afstanden)
06:00 - 08:00 (60km)
6
10
15
21
36
60
€ 2.00
Zie startpunt in google maps

Prijs

60 km: 12,00€ - 10,00€

andere: 2,00€ - 1,50€

Parcours

Eindelijk is het zo ver. We hebben er drie jaar moeten op wachten. Maar ons monument de Sloebertocht gaat weer door. Samen met ons kijken er velen naar uit.
De kortste afstanden 6 en 10 km blijven uiteraard in de omgeving van Munkzwalm Maar dit is absoluut geen nadeel want er zijn voldoende bezienswaardigheden voor de wandelaars: de Zwalmmolen, de camping, de Zwalmbeek met een mooi wandelpad ernaast. De Zwalmmolen is een en watermolen werd voor het eerst vermeld in 1040 en was actief tot 1970 voor het vermalen van koren, lijnzaad, cichorei, mais, rijst, tabak en graan. In 1990 werd de molen aangekocht door de provincie Oost-Vlaanderen en gerestaureerd. Ook de mooi aangelegde site aan het Station mag gezien worden. Als slot passeren ze langs de bekende bierwagen van de Brouwerij Roman en daarna terug naar de Zwalmparel.

Het parcours voor de 15 en 21 km brengt ons naar drie Zwalmse deelgemeenten. Eerst komen we in Roborst met zijn monumentaal Dionysiuskerkje met ervoor het pleintje met de waterkersplukster. We wandelen ook rond het kasteeldomein.
Na 7,8 km komen we in Sint-Blasius-Boekel waar we verwelkomd worden in de rustpost. De 21 km maken hier een mooie lus van 5,7 km. Daarna zakken ze met de 15 km af naar Sint-Denijs-Boekel Op onze wandelroute zien we rechts de Vinkemolen die nog maalvaardig is. We passeren ook langs de Margarethakapel en 2 monumentale boerderijen: de Wijlegemhoeven. Aan de kerk staat ook het beeld van een handschoenstikster. En natuurlijk is er ook de legendarische Molenberg, een cruciale beklimming in de Omloop het Nieuwsblad en de Ronde Van Vlaanderen. Nu trekken we via onze Romanwagen naar onze startplaats

Vanuit de rustpost in Sint Blasius Boekel wandelen de 36 en 60 km stappers naar de volgende rustpost De Wante Schorisse. Deze flinke lus is 9 km, en is bezaaid met vele verharde en onverharde veldwegels en mooie natuur. In Schorisse is er voor de 36 km een kleine lus van 3,5 km. De stappers van de 60 km krijgen een lus van en 6 km voorgeschoteld. Deze brengt ons naar de top van de Forreest brengt en vervolgens via de Kortenberg, naar het natuurdomein Burreken en de Steenberg en zo terug naar de Wante in Schorisse.

De 36 km wandelt nu terug naar Sint-Blasius-Boekel. Deze 8 km lange lus is vol natuur met talrijke paadjes. Een monumentale eik aan een mooie kampeerplaats, het pittoreske kerkje van Sint-Kornelis- Horebeke, en wandelpaadjes die tijdens de coronaperiode druk bewandeld werden werden zijn schering en inslag. Ook zij zullen tevreden zijn als ze onze bierwagen in het vizier krijgen.
Voor de langste afstand begint nu het echte zware werk. We zijn op weg naar onze rustpost in Louise Marie, aan de rand van het muziekbos. Een mooie lus van 10 km met 180 hoogtemeters. Via unieke veldwegeltjes door dal en weiden trekken we naar de Bos Ter Rijst.

Daarna wandelen we via de Koekamer met zijn mooi kasteel verder door een deel van het muziekbos naar de rustpost in Louise Marie. Hier zitten we op het hoogste punt van onze tocht, en dus dalen we terug af naar Schorisse. We doorkruisen het Sint Pietersbos richting Berg Ten Houte, nemen de landweg naast het voetbalplein, en via veel natuur bereiken we na 7 km voor de derde keer de rustpost in Schorisse.
Waar blijft de Brouwerij Roman ? We moeten nog 6 km met 100 hoogtemeters stappen. Vanuit Schorisse heb je weinig keus: het is vooral bergop. We verlangen sterk naar ons moment suprême: de brouwerij Roman. Laat de Sloeber(s) maar komen ! Niet overdrijven want het laatste stuk is ook niet van de poes !!

Nu trekken we terug naar Sint Blasius Boekel. We wandelen met zicht op de Tissenhovemolen naar de Geuzenhoek in Korsele, Sint Maria Horebeke. Daarna beklimmen na we de achterkant van de Molenberg, onze laatste helling van de dag. Via een mooie trage weg dalen we via de Rijkekleie (ook een helling in de Ronde van Vlaanderen af naar onze rustpost.
Van hieruit trekken we samen met de andere afstanden via de Romanwagen en het Zwalmpad naar het einde. Maar de laatste loodjes wegens soms het zwaarst. Nu nog een afsluitende sloeber en op weg naar een goede nachtrust en dromen van al de mooie hellingen en landschappen in onze prachtige mooi Vlaamse Ardennen.