Mega-Sloebertocht

Binnenkort is het zo ver, en gaat onze Mega sloebertocht weer door!

Parochiaal centrum De Zwaluw
De Coenestraat
12
Zwalm 9630
Belgium

21:00 (groepsstart)
100
€ 50.00
Zie startpunt in google maps

Prijs en vooraf inschrijven

Prijzen vooraf inschrijving: (dit tot en met 05/05/2024): deze zijn afgesloten.

40€ leden van een wandelclub - 50€ niet leden van een wandelclub

Prijzen dag zelf:

45€ leden van een wandelclub - 55€ niet leden van een wandelclub

 

Inbegrepen:

  • Gratis bevoorrading eerste 40km
  • Consumptiebonnen voor de laaste 60km
  • Ontbijt
  • T-shirt (enkel vooraf ingeschrevenen)
  • Bagage beschikbaar op 2 rustposten

 

Om je inschrijving te vervolledigen: gelieve het juiste bedrag over te schrijven op BE15 0688 9707 5730. Dit met vermelding van je naam en/of lidnummmer zodat we de betaling aan de inschrijving kunnen koppelen.

Deelnemers


Nog niet beschikbaar

Rustposten

100 km Reeds   Volgende  
 afgelegd Rustpost
De Kaaihoeve Meilegem 8,8 8,1
Gavere 16,9 8,4
De Korenbloem Zingem 25,3 7,3
De Kaaihoeve 32,6 7,1
 Startzaal Zwalm (bagage) 39,7 5.8
St-Blasius-Boekel 45.5 8.3
De Wante Schorisse (bagage) 53.8 6.1
De Wante Schorisse (bagage) 59.9 8.3
La Salette Louise-Marie 68.2 11.8
De Wante Schorisse (bagage) 80 5.7
Brouwerij Roman 85.7 7.4
St-Blasius-Boekel  93.1 7.7
Einde 100.8  

 

Openbaar vervoer

Kom gerust met de trein, het station van Munkzwalm is superdichtbij!

Wie kan aantonen dat hij met de trein kwam, krijgt een gratis consumptie!

Parcours

 Het is ondertussen van 2016 geleden dat onze vorige editie kon  door-gaan. Tijdens het vorige schrikkeljaar 2020 zaten we in volle corona-Pandemie en kon onze vierjaarlijkse 100 km niet doorgaan.

We starten in zaal De Zwaluw om 21 u. voor een nachtelijke lus van 40 km. verdeeld over vijf mooie stukken. De eerste rustpost bereiken we na bijna 9 km: het provinciaal domein De Kaaihoeve.

Zolang het nog klaar is bewandelen we veel kleine natuurpaadjes in de omgeving van het kasteel in Beerlegem (een van de 12 Zwalmse deelgemeenten).

Vanuit De Kkaaihoeve begeven we ons via Dikkelvenne naar Gavere waar we in een private werkplaats ontvangen worden. We krijgen  landelijke, maar niet slechtbegaanbare wegen. We hebben toch bijna reeds 17 km afgelegd.

Voor onze volgende stopplaats moeten we de Scheldebrug over om via het pittoreske Asper onze klassieke zaal De Korenbloem in Zingem te bereiken. Ook hier allemaal trage verkeersarme wegen. We hebben er ondertussen al iets meer dan 25 km gewandeld.

Vanuit Zingem moeten we terug naar de andere kant van de Schelde om voor de 2e maal De Kaaihoeve te bereiken.

We zullen via het Zwalmpad terug in de startplaats in Munkzwalm aankomen waar we een ontbijt kunnen verorberen. We zullen die calorieën nodig hebben want we moeten nog de echte Sloebertocht verteren en dat is geen kattepis.

Het toaal aantal hoogtemeters voor de 100 km is ongeveer 1000 meter. Voor de 60 km is dat 200 m minder.

100 km

Reeds 

Volgende 

 afgelegd

Rustpost

De Kaaihoeve Meilegem

8,8

8,1

Gavere

16,9

8,4

De Korenbloem Zingem

25,3

7,3

De Kaaihoeve

32,6

7,1-

 Startzaal Zwalm (bagage)

39,7

-

 

 

 

Het tweede deel van de 100 km loopt over hetzelfde parcours van de 60 km dat hierna beschreven wordt. Als ze de 61,1 km ook nog tot een goed einde brengen zullen er precies 100,8 km op de teller hebben.

Hieronder het vervolg, bescrhijving 60km

Omwille van de verkiezingen op zondag 9 juni starten we dit jaar in Zaal De Zwaluw. Vorig jaar waren ze met 1759 op onze meest bekende wandeltocht. Maar liefst 215 onder hen waren geen lid van een wandelclub.   We hopen dit jaar opnieuw de kaap van 2.000 deelnemers te bereiken zoals vroeger in de goede oude tijd van voor corona.

 

De kortste afstanden 6 en 10 km blijven uiteraard in de omgeving van Munkzwalm  Maar dit is absoluut geen nadeel want er zijn voldoende bezienswaardigheden voor de wandelaars. Zoals alle deelnemers passeren ook  de 6,4 km  langs de bekende bierwagen van de Brouwerij Roman. En vervolgens terug naar de Zwalmparel voor nog een extra Sloeber.

De 10 km doet eerst een lus van 4 km in de toeristische kant van Munkzwalm. Daarna doen ze hetzelfde parcours van de 6 km. Onze bierwagen ontvangt dus alle afstanden.

Alle andere afstanden begeven zich richting Sint-Blasius-Boekel. Na 5,8 km bereiken ze de plaatselijke school voor een eerste rustpost.     

De 15 km doet hier een korte lus van 2,6 km. Er rest hen dan nog een flink stuk van 7,7 km naar de startzaal.

Voor de 21 km is de lus heel wat langer: 9,2 km  Beide afstanden krijgen heel veel natuur voorgeschoteld.

Hierna stappen ze via een zeer mooi natuurpad aan de achterkant van de Molenberg richting St Denijs Boekel.

Let op het standbeeld van de handschoenstikster aan de kerk. Na mooie landelijke wegen van 7,7 km wandelen we via de bierwagen terug naar de startzaal.

Vanuit de rustpost in Sint Blasius Boekel wandelen de 36 en 60 km stappers naar de volgende rustpost De Wante  Schorisse. Deze flinke lus is 8,3 km. De wandelwegen zijn talrijk. We passeren in St Kornelis Horebeke met zijn mooi wit kerkje. De Hoogkoutermolen is een bezienswaardigheid.

In Schorisse krijgen beide afstanden nog een prachtige maar lastige natuurlus van  6,1 km aangeboden. Deze bevat enkele serieuze beklimmingen richting het natuurgebied ‘t Burreken. Er worden verschillende hoogtemeters verslonden voor de rustpost terug wordt bereikt.

In Schorisse is er voor alle afstanden een zeer mooie lus voorzien van een 6-tal km met doortocht in het natuurgebied "Het Burreke". Deze  lus bevat behoorlijk wat hoogtemeters

Het Burreken is een erkend natuurreservaat in de Vlaamse Ardennen Het reservaat ligt op het grondgebied van de gemeenten Brakel  (deelgemeente Zegelsem), Maarkedal (deelgemeente Schorisse) en Horebeke (Sint-Kornelis-Horebeke). Het erg reliëfrijke gebied ligt op de grens van het Zwalmbekken en het Maarkebeekbekken. Het behoort tot de uitlopers van de west-oost gerichte heuvelrug die zich in de Vlaamse Ardennen uitstrekt. In 1981 kocht de toenmalige vzw Natuurreservaten er het eerste perceel aan. Nu beslaat het natuur-reservaat het Burreken 35 ha en wordt het gebied beheerd door Natuurpunt.

Burreken | In de Vlaamse Ardennen

 

 

 

 

 

Het Burreken is een van de meest schilderachtige plekjes in de Vlaamse Ardennen. Het is een erg heuvelachtig gebied met scherp ingesneden beekjes, die voor smalle dalen en steile (20% en meer) valleiwanden hebben gezorgd. Het hoogste punt van de centrale heuvelrug ligt op ongeveer 116 meter hoogte. De laagste delen van het Burreken liggen op zowat 50 meter hoogte. Het typische Vlaamse Ardennen-landschap in het Burreken bestaat uit een kleinschalig patroon van akkers, bossen en graslanden met veel bomenrijen en houtkanten op de perceelsgrenzen.

Na de lus wandelen de 36km stappers terug naar St Blasius Boekel. Dit parcours loopt grotendeels via hetzelfde traject als de 60km. We trekken door de Horebeekse Geuzenhoek (een protestantse wijk met een mooie tempel ). Kleine veldwegeltjes zijn er in overvloed.

Deze mooie lus is vol natuur met talrijke prachtige paadjes.

Vanuit St Blasius Boekel gaat het terug naar de start via dezelfde weg van de 21 km. Ook zij zullen tevreden zijn als ze onze bierwagen in het vizier krijgen

 

De 60 en 100km gaan nu 19 mooie natuurkilometers bewandelen met veel bossen en hoogtemeters naar de rustpost in Louise Marie en dan  terug naar Schorisse.

We doorkruisen het Muziekbos, het Bos Ter eecken en het Sint- Pietersbos. Hopelijk is de temperatuur iets milder dan vorig jaar.

Eens terug in Schorisse trekken we naar een van de hoogtepunten van de dag: de brouwerij Roman. We moeten echter nog  6 km met veel hoogtemeters stappen. Vanuit Schorisse heb je weinig keus: het is vooral bergop ! Het wordt lastig maar … de Sloeber wacht.

In de brouwerij nuttigen we onze fameuze Sloeber. (drink met mate!!)

Vanuit de brouwerij Roman vervoegen we de 36 km om samen terug in St-Blasius-Boekel aan te komen.

Nu volgt het laatste stukje naar onze bierwagen. Hiervoor moeten we nog 1 Vlaamse heuvel over : De achterkant van de Molenberg. Na een laatste gratis consommatie bereiken we via de Zwalmbeek ons eindpunt.Hierbij nemen we bijna uitsluitend trage wegen.  Nog een afsluitende sloeber en dan naar huis.

Biergordel

De Sloebertocht maakt deel uit van de Oost-Vlaamse Biergordel (60km)