17e Scheldevalleitocht (2021)

Voetbalkantine Vurste
Leenstraat
Vurste (Gavere) 9890
Belgium

07:00 - 15:00
6,9
11,5
15.7
23.0
31.7
€ 2.00
Zie startpunt in google maps

Parcours

De 2 kleinste afstanden (6 km en 10 km) begeven zich naar de rustpost in de Parochiezaal te Melsen. Hiervoor gaan ze richting Kasteel Borgwal. Dit kasteel is omgeven door een gemetselde muur van ongeveer 1700 meter lang. De oudste vermelding van het kasteel gaat tot 1538. Binnen de muren van het kasteel bouwde de Congregatie van de Broeders van Liefde diverse paviljoenen bestemd voor huisvesting, begeleiding en ontspanning van volwassenen met een verstandelijke handicap.

 

Kasteel Borgwal

Het eigenlijke eeuwenoude kasteel werd in 2012 privaat eigendom en werd  in de periode van 2013 tot 2015 gerenoveerd. Momenteel is het kasteel niet bewoond maar wordt het als kantoorruimte gebruikt.

Als we de kasteelmuur van Borgwal achter ons laten betreden we een klein aangelegd natuurparkje dat ons leidt langs een licht hellend parcours naar de rustpost in Melsen.

 

Bij het verlaten van de rustpost trekken we via het Kerkhof naar de “Steenen Molen” en naar de Scheldevallei. “De Steenen Molen” betreft een koren- en oliemolen gebouwd in 1771-1772. Sedert 2002 is de ruïne van de molen geklasseerd als beschermd monument.  Hierna splitsen de wegen en gaat de 10 km verder in de Scheldevallei langs oude schelde-armen zoals het Natuurdomein De Kriephoek en de destijds opgespoten Bolveerput. De Bolveerput is momenteel wild begroeid met allerhande grassen, bloemen, kruiden en bomen, samen met het voornoemde natuurdomein een ideale locatie als broedplaats voor allerhande dieren/vogels. Verder trekken we onder de Grenadiersbrug waar een kleine herdenkingsplaats werd opgericht  ter herdenking van de aldaar geleverde slag in november 1918, toen de Duitse soldaten werden teruggedreven.

 

Scheldemeersen Melsen

Nog voor de aankomst van de 10 km passeren we  de educatieve Steenbakkerssite. Die is  opgericht  om te beletten dat deze oude stiel  uit ons collectief geheugen zou verdwijnen. De 12 keramieken  op de achterzijde van de site verwijzen naar thema’s als de steenbakkersstiel, de bovenschelde, de Slag bij Gavere in 1453, dichter Louis Demeester en de trage wegen in de Semmerzaakse scheldevallei.

Daarna komen we via enkele trage wegen terug aan de startplaats te Vurste.

 

De grotere afstanden stappen naar de Rustpost in Dikkelvenne; waarvan de 15 km een heen en terug is tussen de startplaats en de rustpost. Onder andere wordt er gewandeld op menige trage wegen en krijgen we een prachtig zicht op de achterzijde van Kasteel Baudries (of Beau-dries of Dickelvenne).  De geschiedenis van dit omwalde kasteel gaat terug naar de Middeleeuwen. Het kasteel is nog bewoond door de nazaten van het gezin Geneviève (dochter van Graaf de Lichtervelde) en Phillippe Piers de Raeveschoot. Gegadigden van de  15 km keren na de rustpost te Dikkelvenne terug naar de starplaats waar ze ongetwijfeld de witte bol van het vroegere Belgo-control centrum zullen opmerken. Tot op heden worden daar nog het burgerlijke en militaire luchtverkeer gecontroleerd. Via het rustige dorpscentrum van Semmerzake bereiken we  de startplaats.

 

De tocht van Vurste naar Dikkelvenne wordt uitgebreid met twee lussen:  een lus door Gavere en een die  door de Dikkelvense en Zwalmse velden trekt. De Gaverse lus  doet locaties als de brouwerij van Contreras aan, de therapeutische gemeenschap De Kiem, het centrum van Gavere, de prachtige Sportdreef waar we een klein gedeelte van het cyclocross-parcours bewandelen om uiteindelijk, via hoogtes en laagtes, terug aan de basisschool van Dikkelvenne aan te komen. De eerste lus, een combinatie  Vurste – Dikkelvenne – Gavere – Dikkelvenne – Vurste levert ons een tocht van 23 km.

 

De tweede lus (= de eerste lus  + een stukje Zwalm)  levert ons een tocht van 31,7 km. Deze laatste lus is een pittige wandeling waarbij door de Scheldemeersen en langs de Scheldetragel wordt gewandeld en waar we de Kaaihoeve als uiterste punt mogen begroeten. Om dan verder terug de Dikkelvense velden in te stappen via diverse trage wegen.

Kort bij de aankomst van een derde keer de rustpost te Dikkelvenne is er juist voor de Dikkelvense kerk, een prachtig zicht op de voorzijde van het bewoonde kasteel Baudries .

 

Hopend op een prachtige zonnige dag wensen we jullie een schitterende wandeling toe.

                                                 Parcoursmeester Lieven Catry