Stapperke September - Oktober 2021

Stapperke September - Oktober 2021

Beste Sloebers,                     

Ons eerste Stapperke van 2021. Het is niet normaal ! De reden is ondertussen door iedereen gekend. Twee jaar na elkaar werden volledig  ontregeld door de coronapandemie.

Eindelijk is er weer licht aan de tunnel.

Onze laatste georganiseerde wandeling dateert inmiddels al van 11 januari 2020. Met 3.819 deelnemers werden alle verwachtingen toen overtroffen. Het werd  ook een nieuw clubrecord. We hoopten toen op een fantastisch 2020. Helaas !!!

De eerste helft van dit jaar was al niet veel beter. Covid-19 bleef ons leven beheersen. Wandeltochten konden en mochten niet ingericht worden tot groot spijt van alle wandelaars.

De tweede helft van 2021 biedt ons toch wat meer perspectief. Sinds juli werden er al enkele wandeltochten georganiseerd. De geldende beperkingen en de onzekerheid zorgden er echter voor dat er toch nog veel tochten werden geannuleerd. Vanaf augustus lijkt de situatie gevoelig te verbeteren. Nochtans blijft het goed uitkijken want hier en daar zijn er nog wandeltochten die niet doorgaan.

Na meer dan anderhalf jaar organiseren we terug vanaf september met veel nieuwe moed. Op zaterdag 4 september starten we met onze 16de Scheldevalleitocht in Vurste met rustposten in Dikkelvenne en Melsen. We rekenen op uw massale aanwezigheid. Er was die dag grote concurrentie van Egmont Zottgem, die organiseerden ook ‘Vlaanderens Mooiste. Die tocht is echter geannuleerd en daar zijn we natuurlijk niet rouwig om. In Oost-Vlaanderen is het de enige wandeltocht. Mits wat goed weer kan dat een schitterende herstart worden.

Op zondag 24 oktober is er onze  herfsttocht in Zwalm. We hebben deze tocht een week moeten opschuiven omdat de zaal op 17 oktober bezet is. In de Walking 2021 klopt de datum dus niet.

Op zondag 12 december hopen we 2021 toch nog succesvol af te sluiten met onze 40ste Bavotocht in Zingem.

Bij deze herstart rekenen we natuurlijk terug op onze talrijke medewerkers. Ons succes is vooral aan hen te danken. Zonder al deze vrijwilligers kunnen we zelfs geen tocht inrichten. We zullen hen ook op het gepaste moment bedanken.

We hopen ons ledenaantal terug op het niveau te krijgen van voor de  coronapandemie. We hebben er alle vertrouwen in dat de Scheldestappers trouw blijven aan hun club. Eens Scheldestapper altijd Scheldestapper. Eens Sloeber, altijd Sloeber !

Veel wandelclubs hebben het moeilijk om de draad opnieuw op te nemen. Sommige zijn er al mee gestopt, o.a. De Chatons uit Ronse en Klavertje Vier uit Wortegem. Andere hebben dit jaar zelfs geen tochten ingericht zoals de Everbeekse Wandeltochten.

Wij laten ons niet ontmoedigen maar zetten door.

Tot slot wensen we alle leden die tijdens de voorbije periode  iemand uit hun familie of kennissenkring hebben verloren veel sterkte toe. Voor de Scheldestappers die getroffen werden door een ziekte duimen wij voor  een spoedig herstel zodat zij zo snel mogelijk fit mogen zijn en terug op stap zullen gaan.

Het Bestuur

stevenhaelterm… Tue, 17 Aug '21 - 15:23

In Memoriam Leonard Vande Velde (21/06/1942 – 28/05/2021)

In Memoriam Leonard Vande Velde (21/06/1942 – 28/05/2021)

Vrij onverwacht en tot onze grote ontsteltenis vernamen wij het overlijden van ons bestuurslid.

Leonard was ons oudste bestuurslid en een formidabele medewerker. We konden altijd op hem beroep doen.

De midweektocht werd jaren uitgestippeld door Leonard en daar was hij terecht trots op. Deze tocht was zijn geesteskind.

Op al onze wandeltochten was hij verantwoordelijk voor een van de rustposten. Hij zorgde dat alles daar vlekkeloos verliep. Voor de jaarlijkse barbecue  van de medewerkers aan de Sloebertocht stelden hij en zijn echtgenote gans hun infrastructuur ter beschikking.

Het ganse bestuur van de Scheldestappers en alle Sloebers bieden zijn echtgenote Marie-Louise en de familie hun oprechte deelneming aan in dit immens verlies.

Woorden schieten hier tekort.

Leonard, wij en vele anderen zullen je missen. Rust zacht.

stevenhaelterm… Tue, 17 Aug '21 - 15:33

Parcours Herfsttocht

Parcours Herfsttocht

Onze vroegere Zwalmpareltocht is veranderd van  naam en heet voortaan Herfsttocht. We willen er nogmaals aan herinneren dat deze wandeltocht een week later is dan oorspronkelijk was voorzien, de startzaal was op 17 oktober niet vrij. Het parcours blijft even mooi en het aantal deelnemers zal, zoals vroeger, weer top zijn.

De wandeltocht.

De 6 km  en 10 km  wandelen een lus naar het station van Sint-Denijs-Boekel waar ze in “de Giraf” een rustpost vinden. Deze kortste afstand is geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.

Alle andere afstanden stappen naar de Sualmahoeve in Roborst.

Op dit stuk vinden we de Zwalmbeek, het waterzuiveringsstation,  een ‘avontuurlijke’ trage weg en het kasteel van Roborst.

De 15 en 20 km stappers bereiken na 6 km de school in Sint-Blasius-Boekel. Dit stuk bevat heel wat hoogtemeters met veel prachtige natuur. Een apart parcours van 4 km brengt de wandelaars van de 15 km terug naar het eindpunt. De bijzonderste bezienswaardigheden zijn de Wijlegemkapel en de Wijlegemhoeven.

De 30 en de 36 km maken vanuit de Sualmahoeve nog een flinke natuurlus van 7,7 km, dan  vervoegen ze de 15 en 21 km naar Sint-Blasius-Boekel. De 36 km krijgt hier nogmaals een flinke lus van bijna 6,8 km voorgeschoteld. Ook hier is de prachtige natuur te bewonderen.

De Vinkemolen St.-Denijs-Boekel

De 20-30 en 36  km wandelen samen via de Molenberg naar “de Giraf” in Sint-Denijs-Boekel. Van daar uit nemen ze dan allemaal  hetzelfde parcours  richting de startzaal.

Deze prachtige streek lokt altijd veel wandelaars. Dat is in het verleden al meermaals bewezen. Het zal dit jaar niet anders zijn.

Afstanden

6 km

10 km

15 km

21 km

30 km

36 km

Sualmahoeve Roborst 1ste

 

 

6,4

6,4

6,4

6,4

Sualmahoeve Roborst 2de

 

   

  

  

7,7

7,7

St.-Blasius-Boekel 1ste

 

 

6,0

6,0

6,0

6,0

St.-Blasius-Boekel 2de

 

 

 

 

 

6,8

St-Denijs-Boekel Giraf

3,5

6,1

 

4,6

4,6

4,6

Naar einde

4,0

4,0

4,0

4,0

4,0

4,0

Werkelijke afstand

7,5

10.1

16,4

21,0

28,7

35,5

Iedereen een gezellige wandeling toegewenst van uw parcoursmeester Clement.

 

stevenhaelterm… Tue, 17 Aug '21 - 16:24

Parcours Scheldevalleitocht

Parcours Scheldevalleitocht

De 2 kleinste afstanden (6 km en 10 km) begeven zich naar de rustpost in de Parochiezaal te Melsen. Hiervoor gaan ze richting Kasteel Borgwal. Dit kasteel is omgeven door een gemetselde muur van ongeveer 1700 meter lang. De oudste vermelding van het kasteel gaat tot 1538. Binnen de muren van het kasteel bouwde de Congregatie van de Broeders van Liefde diverse paviljoenen bestemd voor huisvesting, begeleiding en ontspanning van volwassenen met een verstandelijke handicap.

Kasteel Borgwal

Het eigenlijke eeuwenoude kasteel werd in 2012 privaat eigendom en werd  in de periode van 2013 tot 2015 gerenoveerd. Momenteel is het kasteel niet bewoond maar wordt het als kantoorruimte gebruikt.

Als we de kasteelmuur van Borgwal achter ons laten betreden we een klein aangelegd natuurparkje dat ons leidt langs een licht hellend parcours naar de rustpost in Melsen.

 

Bij het verlaten van de rustpost trekken we via het Kerkhof naar de “Steenen Molen” en naar de Scheldevallei. “De Steenen Molen” betreft een koren- en oliemolen gebouwd in 1771-1772. Sedert 2002 is de ruïne van de molen geklasseerd als beschermd monument.  Hierna splitsen de wegen en gaat de 10 km verder in de Scheldevallei langs oude schelde-armen zoals het Natuurdomein De Kriephoek en de destijds opgespoten Bolveerput. De Bolveerput is momenteel wild begroeid met allerhande grassen, bloemen, kruiden en bomen, samen met het voornoemde natuurdomein een ideale locatie als broedplaats voor allerhande dieren/vogels. Verder trekken we onder de Grenadiersbrug waar een kleine herdenkingsplaats werd opgericht  ter herdenking van de aldaar geleverde slag in november 1918, toen de Duitse soldaten werden teruggedreven.

 

Scheldemeersen Melsen

 

Nog voor de aankomst van de 10 km passeren we  de educatieve Steenbakkerssite. Die is  opgericht  om te beletten dat deze oude stiel  uit ons collectief geheugen zou verdwijnen. De 12 keramieken  op de achterzijde van de site verwijzen naar thema’s als de steenbakkersstiel, de bovenschelde, de Slag bij Gavere in 1453, dichter Louis Demeester en de trage wegen in de Semmerzaakse scheldevallei.

Daarna komen we via enkele trage wegen terug aan de startplaats te Vurste.

 

De grotere afstanden stappen naar de Rustpost in Dikkelvenne; waarvan de 15 km een heen en terug is tussen de startplaats en de rustpost. Onder andere wordt er gewandeld op menige trage wegen en krijgen we een prachtig zicht op de achterzijde van Kasteel Baudries (of Beau-dries of Dickelvenne).  De geschiedenis van dit omwalde kasteel gaat terug naar de Middeleeuwen. Het kasteel is nog bewoond door de nazaten van het gezin Geneviève (dochter van Graaf de Lichtervelde) en Phillippe Piers de Raeveschoot. Gegadigden van de  15 km keren na de rustpost te Dikkelvenne terug naar de starplaats waar ze ongetwijfeld de witte bol van het vroegere Belgo-control centrum zullen opmerken. Tot op heden worden daar nog het burgerlijke en militaire luchtverkeer gecontroleerd. Via het rustige dorpscentrum van Semmerzake bereiken we  de startplaats.

 

De tocht van Vurste naar Dikkelvenne wordt uitgebreid met twee lussen:  een lus door Gavere en een die  door de Dikkelvense en Zwalmse velden trekt. De Gaverse lus  doet locaties als de brouwerij van Contreras aan, de therapeutische gemeenschap De Kiem, het centrum van Gavere, de prachtige Sportdreef waar we een klein gedeelte van het cyclocross-parcours bewandelen om uiteindelijk, via hoogtes en laagtes, terug aan de basisschool van Dikkelvenne aan te komen. De eerste lus, een combinatie  Vurste – Dikkelvenne – Gavere – Dikkelvenne – Vurste levert ons een tocht van 23 km.

 

De tweede lus (= de eerste lus  + een stukje Zwalm)  levert ons een tocht van 31,7 km. Deze laatste lus is een pittige wandeling waarbij door de Scheldemeersen en langs de Scheldetragel wordt gewandeld en waar we de Kaaihoeve als uiterste punt mogen begroeten. Om dan verder terug de Dikkelvense velden in te stappen via diverse trage wegen.

Kort bij de aankomst van een derde keer de rustpost te Dikkelvenne is er juist voor de Dikkelvense kerk, een prachtig zicht op de voorzijde van het bewoonde kasteel Baudries .

 

Hopend op een prachtige zonnige dag wensen we jullie een schitterende wandeling toe.

                                                 Parcoursmeester Lieven Catry

stevenhaelterm… Tue, 17 Aug '21 - 16:04

Waar wandelden onze Sloebers

Waar wandelden onze Sloebers

 

Datum

Plaats

Organiserende Club

Totaal

Sloebers

05/06

Belare

De Boerenkrijgstappers

879

12

19/06

Torhout

De Nacht

751

7

26/06

Avelgem

Waterhoekstappers Heestert

385

6

26/06

Oostduinkerke

Wandelclub Nieuwpoort

574

6

27/06

Brakel

De Randstappers Brakel

195

6

29/06

Anzegem

De Textieltrekkers Vichte

396

11

03/07

Ledegem

’t Wandel Voetje

568

6

03/07

Deurle

Natuurvrienden Deinze

1051

24

04/07

Lokeren

Reynaertstappers Belsele

915

11

09/07

Wervik

Wervikse Wandelsport Veren.

490

8

10/07

Oudenaarde

Hanske De Krijger

968

43

11/07

Harelbeke

Brigandtrotters Ingelmunster

784

8

11/07

Aalter

Lachende Wandelaars

1118

11

11/07

Mollem

Manke Fiel

1327

4

13/07

St.Eloois-Winkel

De Winkelse Stappers

382

6

14/07

Velzeke

Egmont Zottegeù

556

11

17/07

Egem

Spartastappers Ardooie

1170

11

18/07

Lapscheure

Levenslijnteam Damme

961

4

18/07

Lombardsijde

Spoetnikstappers

664

5

18/07

Tollembeek

De Marktrotters Herne

1372

6

20/07

Ingelmunster

Aviflorastappers

708

12

21/07

Proven

De Witsoone Stappers

876

9

21/07

Oostende

Keignaerttrippers Oostende

441

10

24/07

Evergem

Wandelclub Al Kontent

797

16

25/07

Middelkerke

Duintrappers Westende

493

13

28/07

Zulzeke

Omloop Kluisbergen

755

23

31/07

Horebeke

De Randstappers Brakel

683

20

31/07

Oostrozebeke

Brigandtrotters Ingelmunster

1047

13

01/08

Vinderhoute

Reigerstrappers Vinderhoute

818

14

01/08

Lebbeke

Denderklokjes Lebbeke

1298

5

03/08

Lichtervelde

De Margrietestappers

788

9

07/08

Grammene

Natuurvrienden Deinze

1266

21

07/08

Moerbeke

Padstappers Geraardsbergen.

986

18

08/08

Oudenaarde

Hanske De Krijger

1266

30

08/8

Zillebeke

Nooit Moe Boezinge

1129

4

stevenhaelterm… Tue, 17 Aug '21 - 17:08

Clubnieuws

Clubnieuws

Overlijdens

 • Leonard Vande Velde (21/06/1942 – 28/05/2021)

                           echtgenoot van Marie-Louise 

 • Nick De Vrieze (24/01/1961 -  29/12/2020)

     

 • Edwin Lefevre (15-05/1944 -  21/05/2021)

                           echtgenoot van Trees Dierick.                  

Onze oprechte deelneming aan de getroffen families.

Ledenaantal.

Momenteel hebben we 246 trouwe leden. Er zijn 136 leden die dit jaar nog niet hernieuwd hebben. Eens de coronacrisis voorbij hopen we vanaf 2022 opnieuw rond te 400 leden te hebben. Onze clubleden mogen dit jaar gratis wandelen op onze eigen tochten: Scheldevalleitocht, Herfsttocht en Bavotocht.

 

Nieuwe leden

 • Lies Van Durme uit Oudenaarde
 • Martine Wuytens uit Zwalm
 • Trees Vandevoorde  uit Oudenaarde
 • Henri Deleye  uit Oudenaarde
 • Dominique Derycker uit Kruisem
 • Ivy Degroote uit Kruisem
 • Jean Marijsse uit Ronse
 • Rina Van Moorleghem uit Ronse
 • Hilde De Keyzer uit Maarkedal
 • Anja Hebbrecht uit Deinze

 

Groepswandeling van 8 of 15 km op zaterdag 2 oktober 2021.

Deze wandeltocht is en enkel voor de leden. Start en aankomst aan de kerk in Huise. We starten om 13u30.  Er is een verrassing

voorzien !  Wel moet je op voorhand inschrijven bij Linda De Smet: lindads6@hotmail.com of per telefoon 0473 66 57 59.

 

Gezocht: nieuwe bestuursleden en leden voor de redactieraad.

Het bestuur van de Scheldestappers is dringend op zoek naar enkele

personen die bereid zijn om ons team bestuursleden te versterken.

Geïnteresseerden kunnen altijd contact opnemen met de voorzitster.   

Ook de redactieraad van het Stapperke is sterk onderbemand.

Daar is ook dringend nood aan enkele nieuwe gezichten.

We willen langs deze weg ook Marc De Rijcke bedanken voor zijn jarenlange inzet als redactielid van ons clubblad. Dit is zijn laatste Stapperke als eindredacteur.

Afhaalpunten poncho's en rugzakken

Hieronder vind je de afhaalpunten terug van het speciale Limited Edition wandelboekje. Bij voldoende aantal stempels kan men zijn boekje inruilen voor de geschenken. Je kiest voor welk gadget je spaart. Bij 15 stempels ontvang je een poncho of bij 25 stempels een rugzak. 

Zondag 14/11     De Keignaerttrippers Oostende

Zaterdag 28/11   De Lachende wandelaars Aalter

Zondag 11/12    Nooit Moe Boezinge

Zondag 26/12    WSV Egmont Zottegem

Zondag 26/12     Hanske De Krijger Oudenaarde    

 

Zondag 16/01/2022 is de allerlaatste kans om je gadget op te halen bij de wandelclub Tornado in Boortmeerbeek.  Er kunnen geen volle stempelboekjes ingeruild worden op de secretariaten van Wandelsport Vlaanderen in Maldegem of in Hasselt. Er worden geen gadgets verstuurd per post.

 

Oost-Vlaamse Biergordel 

Twee van de vier tochten gingen niet door (Zwalm en Oudenaarde). Ook de 50 km in Melle op 25 september is geschrapt.

De andere afstanden kan je er wel doen: zie voorkeurkalender.

Niemand kreeg een unieke wandelpas. Gevolg: geen bierpakket te krijgen. Op 7 augustus organiseren de Padstappers wel hun 50 km.

De Viggaaltochten zijn terug.

In de herfst start de 35ste editie van de Viggaaltochten. Dit is een samenwerking tussen  de Scheldestappers, de Natuurvrienden Deinze, de Lachende Wandelaars Aalter en de Reigerstappers Vinderhoute.

Wij hopen dat de coronacrisis geen belemmering meer zal zijn.

 

Annulatie 100 km op vrijdag 24/09/2021.

Les Marcheurs de la Police de Mons hebben besloten, door de concurrentie met Parijs-Tubize, hun wandeltocht van 100 km te annuleren.

 

 

De leeftijdsgroepen  van onze  leden

 

Van de geregistreerde 246 leden is er een mooi evenwicht tussen mannen en vrouwen: precies 123 mannen en 123 vrouwen.

Geen enkel geslacht heeft de meerderheid.

Wie heeft er dan het meest voor het zeggen ? 

 Het antwoord mag je zelf invullen !!!

 

Leeftijd 

M

V

1-5

 

2

6-10

1

1

11-15

2

2

16-20

1

 

21-25

1

 

26-30

 

1

31-35

2

2

36-40

1

2

41-45

2

3

46-50

6

4

51-55

7

14

56-60

17

12

61-65

22

22

66-70

29

26

71-75

20

21

76-80

7

6

81-85

4

4

86-90

1

1

Totaal  246

123

123      

   

Het hoeft ons ook niet te verwonderen dat de derde leeftijd de bovenhand heeft. Liefst 163 van de Scheldestappers is ouder dan 60 jaar. Dit verschijnsel treffen we ook aan bij de andere wandelclubs. Voor de senioren is wandelen immers de meest aangewezen  sport.

 

 

 

stevenhaelterm… Tue, 17 Aug '21 - 17:36

Voorkeurkallender

Voorkeurkallender

Je kan de voorkeurkallender hier raadplegen

stevenhaelterm… Zaterdag, 04 Sep '21 - 13:27